Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe omgevingswet in werking. Hierbij wordt gestreefd naar een goede balans tussen benutten en beschermen van de omgeving, met behoud van kwaliteit.
Het doel van de nieuwe omgevingswet is een snellere, betere en integrale besluitvorming bij o.a. bouwprojecten. Dit wordt gerealiseerd door minder regels te creëren, alsook het overzichtelijk maken van deze regels. Hierdoor worden lokale invulling en initiatieven ook mogelijk gemaakt.
Wat hiermee wordt bedoeld, is dat de omgevingswet ervoor zorgt dat het ontwikkelen van nieuwe projecten en initiatieven nu meer in de handen van de burger komen te liggen. We krijgen de mogelijkheid om middels het 'ja, mits' principe nieuwe projecten te ontwikkelen, wat betekent dat we kijken naar kansen in plaats van belemmeringen.
Op de website van de Rijksoverheid zijn reeds een aantal projecten te vinden die ontwikkeld zijn vanuit de nieuwe omgevingswet. De projecten tonen dat deze bottom-up constructie zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Voor alle details over de omgevingswet wijs ik je dan ook graag naar de website van de Rijksoverheid.
In het nieuwe beleid met de omgevingswet hebben we tevens te maken met een omgevingsvisie. Maar wat houdt dit precies in?
De omgevingswet is gemaakt door de overheid en heeft betrekking over het gehele land. De omgevingsvisie is echter specifieker en is gespecificeerd per gemeente. De visie moet per gemeente opgesteld worden en klaar zijn vóór 2023. In de visie voor gebieden is op basis van waarden en omliggende functies een ontwikkelingsperspectief voor het gebied ontwikkeld. Het gaat hierbij om doelen op de lange termijn (2030-2050) voor de fysieke leefomgeving. Gezondheid en gezonde leefomgeving zijn belangrijke pijlers in het geheel.
De lokale omgevingsvisie en de nationale omgevingswet zorgen er samen voor dat besluitvorming vereenvoudigd wordt en dat het buitengebied kwalitatief goed en mooi blijft. Onder andere de pijler duurzaamheid komt hierdoor meer in het licht te staan, waardoor de overheid net als de huidige maatschappij flexibeler is en mee kan bewegen met de huidige ontwikkelingen in de markt.
© 2021 Manon Verijdt