Wet plattelandswoning
De kern van de wet plattelandswoning is het bewonen van een bedrijfswoning in agrarisch gebied, om leegstand in het buitengebied te voorkomen. Knelpunten bij een bedrijfswoning op het platteland zijn geur, geluid en veiligheid.
In het geval van de wet plattelandswoning is de woning niet meer verbonden aan het agrarische bedrijf, waardoor deze bewoond kan worden door een ‘derde’ partij/persoon. Bovengenoemde knelpunten zouden een belemmering kunnen zijn bij koop en bewoning van deze plattelandswoningen. Echter zorgt de wet plattelandswoning dat wet- en regelgeving (inclusief toetsing op geur, geluid en veiligheid) aangepast is naar de nieuwe functie van het vastgoed. Hierdoor is koop en bewoning eenvoudiger en kan iedereen met een wens om in het buitengebied te wonen deze wens realiseren.
Ruimte voor ruimte / RvR regeling
De ruimte voor ruimte / rood voor rood regeling neemt binnen verschillende provincies en gemeenten andere vormen aan. Echter zijn er wel overeenkomstige regels welke over heel Nederland toegepast worden.
Ten eerste is het doel van deze regeling dat agrarisch vastgoed wordt gesloopt, en hier een ander gebouw/woonhuis voor terug komt. Een eis voor dit agrarische vastgoed is dat het ontsierde gebouwen zijn, waardoor zij het landschap niet ten goede komen. Daarnaast is het voor iedere provincie anders hoe groot het te slopen oppervlak moet zijn.
Voor de nieuw te bouwen woning geldt dat deze positief moet zijn voor het landschappelijke uiterlijk. Het is afhankelijk per gemeente of deze woning op de locatie moet staan van het gesloopte vastgoed, of dat deze woning ook op een ander kavel binnen de gemeente/provincie
Rood voor Groen regeling
Bij de Rood voor Groen regeling krijgt u ontwikkelingsruimte in ruil voor investering/realisering van overheidsdoelen in de natuur. Een afgeleide van deze regeling is de nieuwe landgoederen regeling. De regeling is in veel provincies verschillend.
Noord-Brabant noemt het de rood-met-groenkoppeling. Ook hierbij is investering in de kwaliteit van het landschap belangrijk. Het gaat hierbij om ontwikkelingen buiten het stedelijk gebied en buiten de ecologische hoofdstructuur. Initiatieven moeten bijdragen aan een vooruitgang van het landschap, en niet alleen ‘onderhoud’.
Voor verdere uitwerking met betrekking tot de provincie Limburg kan gerefereerd worden naar het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL).
© 2021 Manon Verijdt