Heb je wel eens echt gekeken naar een speedboot? Hoe deze is ontworpen en zo snel door het water kan gaan? Wie heeft dat eigenlijk bedacht, om een speedboot zo'n vorm te geven? Wat was zijn of haar inspiratie? Hoewel ik het natuurlijk nooit met zekerheid kan zeggen, kan ik wel het voorbeeld geven van deze speedboot en de optimalisatie van de vorm. Hoe kan het ook anders dan dat we geïnspireerd zijn geraakt door de natuur? Denk nu maar eens aan een ijsvogeltje, wat zo met mijn lange, spitse snavel het water in duikt en met een ongekende snelheid een vis te pakken krijgt. Precies die kwaliteiten, die vind je terug in een speedboot.
Ik vertel je dit verhaal, omdat ik er iets mee wil illustreren. De natuur en omgeving om ons heen bestaat namelijk al veel langer dan de mens. Er is in die enorme tijdspanne enorm veel mogelijkheid geweest om te optimaliseren en de natuur zo in te richten dat deze goed is aangepast op de omstandigheden. Dat wij als mensen rechtop lopen en onze armen op kunnen tillen had namelijk nooit gekund als onze botten massief waren geweest. Wederom een mooi voorbeeld waar we lang niet altijd stil bij staan.
De link met conceptontwikkeling en bouwontwerp schuilt in dit verhaal. Hoe mooi zou het zijn als we de natuur als inspiratie kunnen gebruiken om nieuwe dingen op zo'n efficiënt mogelijke manier kunnen ontwerpen? Dat was exact wat de grondleggers van Biomimicry ook dachten. Biomimicry zegt het zelf al, het is het nabootsen van biologische principes. Juist dat vind ik interessant.
Biomimicry is een proces wat niet gemakkelijk is. Als we kijken naar de speedboot, dan hadden we ook inspiratie kunnen halen uit aalscholvers of andere vis-vangende vogels. Waarschijnlijk is echter gebleken dat de snavel van een ijsvogel het beste paste bij het gewenste resultaat. Je kunt je dus voorstellen dat het ontwikkelen van een nieuw idee op basis van biomimicry gepaard gaat met veel onderzoek. Iets moet de juiste factoren hebben om hetzelfde effect te bereiken en het moet ook nog eens constructief goed zijn, als we het bijvoorbeeld hebben over boten of huizen.
Hoewel ik pas net in de wereld van Biomimicry duik, wilde ik toch alvast een tipje van de sluier oplichten en vertellen over dit fenomeen. Had jij er al ooit over gehoord? En is het iets waar je meer over zou willen weten? Kijk vooral even verder op de internationale website van Biomimicry en kom meer te weten over deze wonderlijke wereld van ontwerpen op basis van de natuur.
© 2021 Manon Verijdt