Laten we beginnen bij wat veel beweerd wordt als de ‘duurzaamste’ dakbedekking. In veel internetartikelen staat op dit moment EPDM benoemd op deze plek. Dat heeft met meerdere aspecten te maken. Ten eerste heeft EPDM een lange levensduur. Het materiaal kan wel een halve eeuw meegaan. Daarnaast is het materiaal gemaakt van rubber en is het recyclebaar. Echter, de EPDM die nu in de bouw wordt gebruikt is gemaakt van kunststoffen en niet van natuurlijk rubber. Daarnaast zorgt zwart EPDM voor opname van warmte van buitenaf, wat nadelig kan zijn voor je huis in de zomer. Desondanks kan EPDM wel een goede basis zijn voor overige duurzame toepassingen.
Niet alleen de dakbedekking, maar het gehele dak speelt in rol in de isolatie van het huis. Omdat warmte opstijgt wordt daarom vereist dat het dak een goede isolatiewaarde heeft. Dit kunnen we doen door middel van isolatiemateriaal, maar óók door middel van onze dakbedekking.
Een van de meest bekende is waarschijnlijk wel het groendak. Deze daken worden na het gebruik van EPDM bedekt met groene planten, variërend van sedum (vetplanten) of bomen en struiken, tot gehele daktuinen waarop je kunt moestuinieren. Het groendak kun je dus zo complex maken als je zelf wil. Het voordeel aan het toepassen van planten is de levensduurverlenging van het EPDM. Daarnaast zorgen de planten natuurlijk voor meer zuurstof, waterretentie en isolatie.
Het feit dat een dak dus bijdraagt aan de isolatie van een huis, heeft tevens als voordeel dat de warmte goed binnengehouden wordt. Hierdoor hoef je minder te stoken en kan er op de lange termijn dus veel geld bespaard worden. Een tweede optie voor energie is niet de directe besparing, maar juist een investering in zonne-energie. Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van dakbedekking en worden dan ook steeds vaker gebruikt voor het opwekken van zonne-energie. In combinatie met een groendak of witte EPDM werken de zonnepanelen zelfs nog beter.
In combinatie met een groendak, of als losstaand product op zich, is ook waterretentie een belangrijke en duurzame optie voor een dak. Indien het opvangen van water gepaard gaat met een groendak ontstaat tevens het voordeel dat ongewenste stoffen (toxiden) uit het water worden gefilterd alvorens je het opvangt in een regenton en gebruikt in je tuin. Daarnaast zorgt het groendak ervoor dat de lucht minder droog zal zijn, doordat er ook water verdampt uit de planten voordat het van het dak afspoelt.
Hoewel een duurzaam dak dus nog discutabel is, want wat is nu precies duurzaam, zijn er wel opties om het dak zo te gebruiken dat je minder energie verbruikt in huis, dat je het materiaal kunt hergebruiken wanneer het nodig is en dat je dus bij kunt dragen aan duurzame energie en meer biodiversiteit. Welke tips heb jij nog voor een duurzame dakbedekking?
Bronnen:
https://www.architectmagazine.com/technology/what-is-a-sustainable-roof-1_o
https://www.interexpress.nl/blog/epdm-meest-duurzame-dakbedekking
© 2021 Manon Verijdt