In deze nieuwe reeks blogs en artikelen neem ik je mee in mijn verdieping in het ontwerpvak. Als conceptontwikkelaar en bouwontwerper streef ik ernaar een eigentijdse visie te creëren waar ik volledig achter sta en waarbij ik kan beargumenteren waarom ik bepaalde keuzes maak. Vanuit mijn visie om groen en duurzame ontwerpen te maken, komt dan ook de interesse in Biophilic Design. In dit eerste artikel gaan we het dan ook hebben over wat dit precies is, welke gevolgen deze methodiek heeft voor je huis én hoe je het praktisch gezien toepast in het ontwerp. Alle informatie komt hierbij van Terrapin, de grondlegger achter deze designmethode.
Biophilic Design is in het Nederlands, vrij vertaald, ‘biofiel’ ontwerpen. ‘Fiel’ staat hierbij voor houden van, terwijl bio voor de biologie/natuur staat. Bij biophilic Design staat de verbinding met de natuur dan ook centraal. Deze methodologie streeft naar 3 toepassingen;
De reden dat er steeds meer ‘biophilic designs’ bij komen heeft te maken met de positieve effecten van een dergelijk ontwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van kennis en visuele onderdelen uit de natuur, om zo een gezondere gebouwde omgeving te creëeren. Het is dan ook niet alleen goed voor woningbouw, maar ook zeker een manier van bouwen en ontwerpen die toegepast kan worden in scholen, kantoren en ziekenhuizen.
De praktische toepassing van biophilic design, heeft meerom handen dan het plaatsen van een aantal planten of het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Om daadwerkelijk een goed, biophilic design op te zetten, heeft Terrapin daarom een gids gemaakt om met het ontwerp aan de slag te gaan.
Voorafgaand aan het ontwerp ga je op zoek naar informatie over de locatie. Ik heb het hierbij over de ecologie, maar ook over de geschiedenis van de locatie, zonlicht, klimaat en cultuur van de omgeving. Bij het ontwerpen van een Biophilic Design wordt interactie van mensen met natuur gestimuleerd, zowel in het interieur als in het exterieur. Dat alles door het gebruik van materialen, door het ruimtelijke ontwerp en onder andere door het gebruik van planten.
Hoewel ik zeker nog geen expert ben in het gebruik van de methodiek, vind ik de visie achter Biophilic Design enorm belangrijk. Mijn motto is altijd geweest; mensen (weer) met de natuur verbinden. Biophilic Design kan daaraan bijdragen, zowel in steden als in het buitengebied. Vooral bij die eerste doelgroep, in steden, is het van ultiem belang om de natuur weer terug te halen naar je dagelijkse leefomgeving. Als we dan toch in gebouwen moeten leven, voor ons werk, onze dagelijkse bezigheden of om welke andere reden dan ook, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat we een gezonde leefomgeving creëren waarin de relatie mens-natuur, die altijd heeft bestaan, terugbrengen naar onze huidige stijl van leven.
© 2021 Manon Verijdt