Aan de slag met duurzaam bouwen
Ben jij van plan een huis te bouwen en wil je dat op een duurzame manier doen?
In dit artikel neem ik je mee met 5 verschillende bouwmaterialen, waardoor jij op een duurzame manier jouw huis kan bouwen.
Door te kijken naar alternatieve manieren om te bouwen komen er tevens meer mogelijkheden aan het licht. Op het einde van dit artikel is hier nog meer over te lezen.
5 duurzame bouwmaterialen
Hout
Hoewel het bij veel mensen al bekend is, wil ik ten eerste het bouwmateriaal hout benoemen. Bakstenen en beton worden namelijk al steeds vaker ingeruild voor dit prachtige, natuurlijke materiaal. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar zorgt daarnaast ook nog eens voor een prettig klimaat in huis, is op vele verschillende manieren te gebruiken én is brandveilig doordat het exact te bepalen is hoelang het duurt voordat het hout geheel verbrand is.
Maak jij de keuze voor houtbouw, dan zijn er nog meer keuzes om te gaan maken. Wordt het bijvoorbeeld houtskeletbouw of ga je aan de slag met CLT (cross laminated timber)? Er zijn keuzes genoeg, dus ik raad aan om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden.
Adobe
Het zand in Adobe moet veel kleideeltjes hebben en in verhouding weinig zanddeeltjes, om zo het water op de juiste manier vast te houden. Daarnaast zijn de vezels belangrijk voor de binding van de ingrediënten. Waar vroeger strovezels worden gebruikt, is het tegenwoordig vaker zo dat er cement wordt toegevoegd als bindmiddel.
Bamboe
Als ik íets gaaf vind, dan is het wel bouwen met bamboe. Hoewel ik zelf nog nooit in Azië ben geweest om deze prachtige manier van bouwen te aanschouwen (en ook niet weet of het in Nederland een handig bouwmateriaal zou zijn, wil ik wel deze manier van duurzaam bouwen hier delen.
Bamboe wordt namelijk, voornamelijk in Azië, veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal. Het is niet vatbaar voor termieten vanwege het hoge silicagehalte én is een betrouwbaar bouwmateriaal indien het behandeld is met zout.
Bamboe is echter niet isolerend, tenzij er een ander materiaal naast gebruikt wordt. Dit doet wel afbreuk aan het uiterlijk van de gebouwen met bamboe.
Cob
Cobbouw
is vergelijkbaar met Adobe bouw, maar in dit geval worden er geen stenen gevormd maar wordt er juist met het natte materiaal gewerkt. Hierdoor ontstaat er veel ruimte voor eigen vormgeving, maar is het ook een kunst om alles recht te krijgen.
Door de natuurlijke ingrediënten in Cob is het daarnaast belangrijk om het materiaal te beschermen tegen weer en water. Daarom wordt een huis van cob op een onderrand van natuursteen gebouwd en zal er altijd een overstek van het dak gerealiseerd worden.
De dikte van cob-wanden is dikker dan normaal en ligt gemiddeld rond de 60 cm. Hierdoor houden de huisjes goed warmte vast in de winter en blijven ze koel in de zomer. Ook dat is een aspect van duurzaam bouwen.
Stro
Zoals we bij Adobe en Cob al zagen, komt stro vaker voor in de bouw. Echter, in die gevallen hebben we het over de toevoeging van stro bij materialen zoals water en zand. Je kunt ook met stro bouwen, zonder deze mix te maken. Stro wordt namelijk – op veel verschillende manieren – ook gewoon puur gebruikt bij duurzaam bouwen.
Gemakkelijk is het niet, omdat er rekening gehouden moet worden met de draagkracht van het materiaal, het drooghouden van het materiaal en tevens de dichtheid van het materiaal. Gelukkig zijn over al deze onderwerpen
duidelijke richtlijnen en tips
te vinden. Met de juiste hulp en kennis is stro dan ook een fantastisch materiaal om duurzaam te bouwen met een prettig klimaat.
Wil je nou meer weten? Kijk dan op de links die op deze pagina staan, of lees
mijn korte post
die ik al eerder schreef over duurzaam bouwen.