1. Is wijziging van het bestemmingsplan aan de orde?
Bestemmingsplan gemeente geeft aan welke functie een boerderij heeft. Mogelijk is het type herbestemming wat u voor ogen heeft wel mogelijk binnen het huidige bestemmingsplan.
2. Principeverzoek indienen
Om een bestemmingswijziging aan te vragen heb je goedkeuring van de gemeente nodig. Hiervoor kun je een principeverzoek of verzoek om vooroverleg aanvragen. Als dit plan volgens ambtenaren overeenkomt met beleid en regelgeving, en u dus een positief principebesluit krijgt, dan kunt u een aanvraag voor het wijzigen van het bestemmingsplan, of een omgevingsvergunning aanvragen.
3. Bestemmingsplan wijzigen
3a. vooroverlegfase
Betrokken overheden en instanties worden geïnformeerd over de herbestemming.
3b. ontwerpfase
Na de opmerkingen vanuit externe belanghebbenden wordt een ontwerp opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd. Hierop kan schriftelijk of mondeling bezwaar gelegd worden.
3c. vaststellingsfase
Na ongeveer 12 weken wordt het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad. Dan kan er nogmaals zes weken bezwaar ingediend worden. Het vaststellingsbesluit vindt plaats de dag na het aflopen van de beroepstermijn.
4. Omgevingsvergunning aanvragen
In de meeste gevallen moet u bij bouw, verbouw of sloop een omgevingsvergunning aanvragen. Deze aanvraag moet voldoen aan het gewijzigde bestemmingsplan, het Bouwbesluit en Welstand. De aanvraag kan zowel digitaal als schriftelijk worden ingediend. Het omgevingsloket online kan aangeven of het zin heeft een aanvraag te doen.