De verschillende typen duurzaam vastgoed
Manon Verijdt • 23 november 2020
Duurzaamheid is een belangrijk woord deze tijd. We zien het dan ook steeds vaker voorbij komen. Bij producten, diensten en tegenwoordig ook bedrijven. Juist doordat de term zo vaak gebruikt wordt, wordt steeds minder duidelijk wat het betekent.

Ook binnen het vastgoed zijn er steeds meer termen die iets zeggen over de duurzaamheid van het gebouw. Het is dan ook lastig om alle details van elkaar gescheiden te houden en zo (als leek zijnde) de verschillen te ontdekken in de terminologie.
De verschillende termen die je voor vastgoed tegen kan komen heb ik hieronder voor je op een rij gezet.
- Een nul-op-de-meter-woning
- Een passiefhuis
- EPC = 0
- BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen)
- Activehouse
De gemeenschappelijke deler onder al deze typen huizen is dus het duurzame aspect, waarbij de huizen streven naar zo min mogelijk energiegebruik en energieverbruik wat groen is. Wat ik zelf zeer bijzonder vind aan bovenstaande duurzaamheidseisen, is dat er niks wordt gezegd over de bouwmaterialen zelf. Ook ieder bouwmateriaal heeft namelijk een bepaalde mate van duurzaamheid. Zelf ben ik bijvoorbeeld voorstander van hout omdat dit een natuurlijk materiaal is, maar ook beton heeft zo zijn voordelen met betrekking tot de bouw. Zo kunnen we beton ook duurzaam noemen, omdat het niet alleen een lange levensduur heeft, maar tegenwoordig zelfs circulair ingezet kan worden door het extraheren van grondstoffen uit het reeds uitgeharde beton.
Een van de verschillen tussen de termen is waar ze gebruikt worden. Soms is dat bij de aannemer een bepaalde term, in de ontwikkelingsfase of juist hoger op de ladder bij politieke beslissingen. Het maakt het er niet makkelijker op om te begrijpen welk type duurzaam vastgoed nu past bij jouw ontwikkeling, waar de exacte verschillen zitten in het te bouwen vastgoed en hoe men dit meetbaar kan maken.
Wil jij dus aan de slag met duurzaam vastgoed maar weet je niet waar te beginnen, neem dan contact op. Ik zoek het graag tot op de bodem met je uit.

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.

Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.